SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pinzgauer Bierkase

  • Ser Pinzgauer Bierkase Ser Pinzgauer Bierkase
  • Ser Pinzgauer Bierkase Ser Pinzgauer Bierkase
Wygląd i konsystencja:
Ser robiony w Austrii w rejonie Salzburga z mleka krowiego, czasem z domieszką koziego. Pinzgauer Bierkäse jest o niskiej zawartości tłuszczu. Półtwardy, wykonany ze świeżego mleka pasteryzowanego uzyskanego od krów hodowlanych karmionych paszami, został wyprodukowany bez stosowania inżynierii genetycznej.

Skórka sera jest gładka i charakteryzuje się zasuszoną dobrze rozmieszczoną, żółto-czerwono-brązową mazią. Macierz jest koloru żółto-zielonego do kości słoniowej, półtwarda, gładka i posiada otwory wielkości ziarna jęczmienia. Zgodnie z wymaganiami Codex Alimentarius Pinzgauer Bierkäse jest wytwarzany wyłącznie w drodze Pinzgau Milch Produktions GmbH w gminie Maishofen.

Pinzgauer Bierkäse jest sprzedawany jako blok o wadze od 2 do 5 kg. Na życzenie klientów krojony w trójkąty. Ser ten cieszy się bardzo dużą popularnością w górnym Tyrolu, szczególnie jako zakąska do piwa.

Smak i zapach:
Pinzgauer Bierkäse ma niepowtarzalny aromat i smak, które są bezpośrednio związane z miejscową florą alpejską, którą karmione są krowy. Pikantny do silnie pikantnego. Szczególny smak Pinzgauer Bierkäse rozwija się w ciągu sześciu tygodni, gdy dojrzewa w piwnicach.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis