SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pigouille

  • Ser Pigouille Ser Pigouille
  • Ser Pigouille Ser Pigouille
  • Ser Pigouille Ser Pigouille
Wygląd i konsystencja:
Pigouille jest jednym z serów owczych produkowanych w Ile d’Oleron. Ta śmiesznie brzmiąca nazwa pochodzi od długiego kija, którym rybacy odpychali swoje łodzie.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser dojrzewa 4 tygodnie. Tradycyjnie był produkowany z mleka koziego lub/i krowiego, obecnie produkowany jest z sera owczego.

Smak i zapach:

Pigouille ma świeży, harmonijny, słono-słodki i mocny smak, który idealnie pasuje do bagietki i czerwonego wina.

Podawanie:

Pasuje do czerwonego wina, bagietek i chrupkiego pieczywa.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis