SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pierre Robert

  • Ser  Pierre Robert Ser Pierre Robert
  • Ser Pierre Robert Ser Pierre Robert
  • Ser Pierre  Robert Ser Pierre Robert
  • Ser Pierre Robert Ser Pierre Robert
Wygląd i konsystencja:
Pierre Robert ma bogate tekstury, maślany i lekko pikantny posmak. Ser pierwotnie produkowany był w Szampanii pod nazwą Brillat-Savarin, obecnie produkowany jest przez Roberta Rouzaire.

Komponenty i wytwarzanie:

Pierre Robert dojrzewa przez 3-4 tygodnie. Jest wytwarzany z mleka krowiego i jest potrójnie kremowym serem. Śmietanę dodaje się pod koniec produkcji. Dojrzewa od trzech do czterech tygodni.

Pochodzenie:

Pierre Robert pochodzi z Ile de France. Nazwę swą wziął od imienia swego twórcy Roberta i jego przyjaciela Pierre.

Podawanie:

Doskonale pasuje na śniadanie i jako deser z owocami.

Proponowane wina:

Jeśli nie mamy szampana w ręku to możemy podawać ser Pierre Robert z winem Pinot Gris, Muscat, Riesling i Grenache.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis