SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pido

  • Ser Pido Ser Pido
Wygląd i konsystencja:
Ser Pido produkowany jest z krowiego, owczego lub koziego mleka. Głównie jednak jest z krowiego mleka i naturalnej podpuszczki. To świeży ser, miękki lub półtwardy. Wnętrze białe, kremowe, nieco ziarniste. Produkwany w kształcie małych dysków z zaokrąglonymi rogami. Dojrzewa do 3 tygodni. Jest chroniony przez DOP Quesucos de Liebana.

Smak:

Lekko kwaśny, aromatyczny, maślany z posmakiem śmietany.

Zastosowanie:
Ser może być spożywany jako przekąska lub deser serwowany ze słodkimi dodatkami (cukier, miód, dżem, pigwy, itp.). Dobry również z chlebem, tacos i do sałatek warzywnych, z dodatkiem grzybów czy orzechów.

Proponowane wina
:
Białe wytrawne i młode wina czerwone.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis