SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Picos de Europa

  • Ser Picos de Europa Ser Picos de Europa
Wygląd i konsystencja:
Hiszpański, kremowy ser pleśniowy o cylindrycznym kształcie. Jest zwykle wytwarzany z mieszanki krowiego, owczego i koziego mleka. Picos de Europa ma niebiesko-zielone żyłki. Z wiekiem zmienia swój kolor i staje się lepki. Ser sprzedaje się owinięty w liście winogron.

Komponenty i wytwarzanie:
Okres suszenia i dojrzewania wynosi około dwóch do trzech miesięcy w naturalnych grotach.

Smak i zapach:
Ser ma słony smak. Charakteryzuje go spora nuta goryczki.

Pochodzenie:
Ser ten jest również znany jako Valdeon, a jego początki sięgają czasów pierwszych francuskich pielgrzymów.

Podawanie:
Ser z miodem jest często spożywany na śniadanie. Idealnie pasują do niego słodkie wina.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis