SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Picodon

  • Ser Picodon Ser Picodon
  • Ser Picodon Ser Picodon
  • Ser Picodon Ser Picodon
Wygląd i konsystencja:
Ser Picodon występuje w wielu odmianach, z których każdy jest mały, płaski i ma okrągły kształt. Picodon waha się w barwie od nakrapianego białego do koloru złotego. Od 5 do 8 cm średnicy, a pomiędzy 1,8 i 2,5 cm wysokości, waga waha się od około 40 do 100 gramów. Ser jest niezwykle ostry i suchy, zachowując gładką, ładną fakturę. Choć młody ser Picodon jest miękki o białej skórce i ma delikatny, świeży smak. Jeśli dłużej dojrzewa ser może stracić połowę swojej wagi w wyniku wytworzenia się złotej skórki z centrum o wiele trudniejsze i bardziej skoncentrowany smak.

Komponenty i wytwarzanie:

Skórka pachnie kamienną piwnicą. Dojrzewanie sera trwa co najmniej 12 dni, chociaż zwykle pozwala się im dojrzewać 3-4 tygodni.

Podawanie:

Stosowany na zimno lub ciepło, jako dodatek do sałatek czy świeżego pieczywa.

Pochodzenie:

Wytwarzany w regionie rzeki Rodan w południowej Francji. Nazwa oznacza „ostry”. Jest to ser tradycyjny, farmerski i rzemieślniczy. Ser otrzymał certyfikat AOC w 1983 roku.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis