SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Picandou

  • Ser Picandou Ser Picandou
Wygląd i konsystencja:
Paleta 24 krążków świeżego, czysto koziego sera z Perigord (hrabstwo w Akwitanii, płd. - zach. Francja). Ojczyzną tego świeżego serka jest Burgundia. Jego średnica ma zaledwie 5 cm, a wysokość około 1 cm.

Ser Picandou pozbawiony jest skórki a miękki i kremowy miąższ odznacza się brakiem dziur. Zawartość tłuszczu w suchej masie sera wynosi 45%.

Smak i zapach:
Picandou charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem i równie łagodnym tak charakterystycznym dla wszystkich kozich serów zapachem.

Podawanie:
Ser Picandou nadaje się do bezpośredniego spożycia lub na tartince, dobrze komponuje się smakowo z miodem albo oliwkami.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis