SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Piave Veneto

  • Ser Piave Veneto Ser Piave Veneto
  • Ser Piave Veneto Ser Piave Veneto
  • Ser Piave Veneto Ser Piave Veneto
Wygląd i konsystencja:
Piave Veneto to ser z okolic Wenecji o zbitej masie, łatwy w krojeniu, bez oczek, o kolorze żółtym lub jasnożółtym.

Komponenty i wytwarzanie:
Piave Veneto jest gotowy już po dwóch miesiącach sezonowania. Dojrzewając zyskuje na intensywności smaku i staje się idealny jako ser do tarcia.

Smak i zapach:
Piave Veneto bogaty w smaku i historii, stopniowo zyskuje uznanie na rynku weneckim jak i na rynkach światowych.

Pochodzenie:
Jego nazwa pochodzi od rzeki wywodzącej się w Dolomitach Bellunesi, skąd pochodzi mleko stosowane do produkcji tego sera. Trwałość sera wynosi 120 dni.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis