SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Piave Vecchio, Old Piave

  • Ser Piave Vecchio, Ser Old Piave Ser Piave Vecchio, Ser Old Piave
  • Ser Piave Vecchio , Ser Old Piave Ser Piave Vecchio , Ser Old Piave
  • Ser Piave Vecchio , Ser Old Piave Ser Piave Vecchio , Ser Old Piave
  • Ser Piave Vecchio, Ser Old Piave Ser Piave Vecchio, Ser Old Piave
Wygląd i konsystencja:
Piave Vecchio, Old Piave jest to ser półtwardy o suchych i kruchych teksturach, z szorstką skórką pozbawiony dziur. Waży ponad siedem kilo. Wytwarzany jest w kształcie kół. Dojrzewa 12-14 miesięcy.

Komponenty i wytwarzanie:
Wyrabiany z pasteryzowanego mleka krowiego pochodzącego z dwóch udojów. Jedno dojenie odbywa się w godzinach wieczornych, gdzie mleko jest częściowo odtłuszczone przez naturalny proces, który usuwa śmietanę z mleka. Drugie dojenie odbywa się w godzinach porannych. Podczas produkcji ser Piave Vecchio, Old Piave jest zanurzany w solance.

Smak i zapach:
Piave ma intensywny, mocny smak toffi, przypominający Parmigiano Reggiano, który nasila się z wiekiem i sprawia, że ten ser jest absolutnie wyjątkowy. Aromat przypominający ser Montasio. Smak owoców i migdałów.

Pochodzenie:
Nazwa Piave pochodzi od rzeki Piave, której źródło znajduje się na górze Peralba w Val Visdende, najbardziej północnej części prowincji Veneto w północnym regionie doliny Belluno, Włochy.

Podawanie:
Piave Vecchio, Old Piave jest idealny z winem Sangiovese. Może być używany jak parmezan po pełnym dojrzewaniu. Po 6 miesięcznym dojrzewaniu używany do gotowania. Podawany jako ser deski serów, jako dodatek do salateki, jako aperitif.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis