SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Piacentinu di Enna

  • Ser Piacentinu di Enna Ser Piacentinu di Enna
  • Ser Piacentinu di Enna Ser Piacentinu di Enna
Wygląd i konsystencja:
Skórka sera jest barwy żółto-brązowej, szorstka w dotyku. Tekstury twarde bez oczek z zabarwieniem żółtym pochodzącym od szafranu.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany jest z mleka pasteryzowanego, a po dodaniu szafranu i wszystkich potrzebnych komponentów umieszczany w trzcinowych koszach. Na tym etapie dodaje się jeszcze do niego czarny pieprz. Ser jest dociskany rekami w koszach i dlatego po dojrzeniu pozostają na nim ślady od trzciny. Sery są następnie suszone na drewnianych półkach, gdzie są odsypywane solą co 10 dni. Dojrzewanie odbywa sie w dobrze wentylowanych i wilgotnych grotach skalnych. Ser dojrzewa tam 4 miesiące, nabiera kształtu cylindrycznego i waży od 6-14 kg.

Smak i zapach:

W smaku ser jest przyjemnie pikantny, aromatyczny i niezmienny.

Pochodzenie:

Piacentinu di Enna wytwarza się w prowincji Enna na Sycylii, od dawna, którego cechą jest dodatek szafranu do twarogu, co daje mu specjalny smak i aromat. Jego nazwa oznacza "przyjemne i wygodne".

Podawanie:

Ser należy łączyć z kieliszkiem słodkiego wina lub podawać z kopytkami, dla wzbogacania makaronu z masłem i brukselką.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis