SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Phébus

  • Ser Phébus Ser Phébus
  • Phébus   www.produits-laitiers.com/fromage/phebus/ Phébus www.produits-laitiers.c om/fromage/phebus/
Wygląd i konsystencja:
ser pleśniowy,półtwardy produkowany z surowego mleka krów Brown Swiss.Dojrzewa ok.4 miesięcy,w trakcie dojrzewania jest przemywany więc jego popielata skórka jest stale wilgotna.Tekstura miękka i elastyczna.Zawartość tłuszczu: 45-50%.Średnia waga sera 4 kg.Do zrobienia jedngo sera potrzeba ok.50 do 55 litrów mleka.

Smak i zapach:
w smaku łagodny, słodki i mleczny,o bogatym aromacie owocowym.

Podawanie:
z chlebem,dżemem  wiśniowym lub świeżymi owocami.Dobry również do grillowania.

Proponowane wino:
Domaine du Traginer - Cuvée Al Riberal - Collioure.

Pochodzenie:
ser jest nazywany "Phébus" na cześć hrabiego Gaston Phébus (był to suwerenny,pirenejski hrabia Foix County,w latach1331-1391).
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis