SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Petit Munster Lisbeth

  • Ser Petit Munster Lisbeth Ser Petit Munster Lisbeth
Wygląd i konsystencja:
Sery mają kształt kwadratu i wagę ok. 500g, dojrzewają 2–3 miesiące, a pomarańczo­wego koloru skórkę przemywa się solanką.

Smak i zapach:
Munster słynie z charakterystycznego, bardzo mocnego zapachu i smaku oraz miękkiej, rozpływającej się faktury. Jest w nim miła goryczka, lecz również słodycz, i każdą z tych cech uwypukli odpowiednio dobrane wino.

Pochodzenie:
Słynny ser z Alzacji o bardzo długiej tradycji, sięgającej wczesnego średniowiecza.

Podawanie:
W Alzacji zamiast chleba podaje się do Munstera gotowane ziemniaki, lecz najlepiej sprawdza się jako ser deserowy, zwłaszcza po alzackim bigosie.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis