SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Petit Basque

  • Ser Petit Basque Ser Petit Basque
Wygląd i konsystencja:
Wytwarzany w kształcie cylindrycznym, z płukaną woskowaną skórą o słodkim smaku z charakterystycznym odciśniętym wzorem kosza. Petit Basque oferuje miękkie, wilgotne tekstury wokół koła, które są jednym z powodów popularności sera. Jest to osiągane poprzez powleczenie sera folią z tworzywa sztucznego po jego dojrzewaniu.

Komponenty i wytwarzanie:
Pochodzi z francuskich Pirenejów. Dojrzewa 70 dni. Wytwarzany z pasteryzowanego mleka owczego.

Smak i zapach:
Ser oferuje smak karmelu i masła, kremowy na podniebieniu z posmakiem słodkim, lekko słonawym.

Podawanie:
Nadaje sie do tarcia i do deski serów. Wina owocowe są zalecane, takie jak hiszpańskie Ribera del Duero Reserva, pełno owocowe francuskie czerwone i bogatsze California Cabernet.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis