SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Persille de Pont Astier

  • Ser Persille de Pont Astier Ser Persille de Pont Astier
  • Ser Persille de Pont Astier Ser Persille de Pont Astier
  • Ser Persille de Pont Astier Ser Persille de Pont Astier
Wygląd i konsystencja:
Ser o kształcie koła, zawierający niebieską pleśn. Dojrzewa w piwnicach. Twarde, kremowe i kruche tekstury w kolorze kości słoniowej. Sery starsze przybierają kolor ciemniejszy słomkowy, a nawet pomarańczowy. Widoczne pęcherzyki pleśni. Przypomina inne niebieskie sery z Owernii, takice jak Fourme d' Ambert i Bleu d'Auvergne.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser wytwarzany z mleka krowiego we francuskim regionie Owernia [Auvergne].

Smak i zapach:

Persille de Pont Astier posiada maślany smak i aromat z nutą przypraw i ziół.

Podawanie:

Serwowany na tostach pokropionych miodem kasztanowym.

Proponowane wina:

Châteauneuf-du-Pape, Sauternes lub Tawny Port.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis