SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Persillé Haute-Tarentaise

  • Ser Persillé Haute-Tarentaise Ser Persillé Haute-Tarentaise
Wygląd i konsystencja:
Ser Persillé Haute-Tarentaise jest wytwarzany w kształcie wysokich walców. Wnętrze białe, o kruchych teksturach. Pokryty szaro- brązową  skórą. Średnia waga sera wynosi 1,10kg.

Komponenty i wytwarzanie:
Produkowany z mleka koziego. Łączone z podpuszczką, nastepnie umieszczane na 10 dni w jodłowych beczkach do powolnego drenażu. Po tym czasie jest formowane i odstawiane na minimum 2 miesiące do prawidłowego dojrzewania. Maksymalny okres dojrzewania wynosi 5 miesięcy.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis