SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Père Joseph

  • Ser Pere Joseph Ser Pere Joseph
  • Ser Père Joseph Ser Père Joseph
  • Ser Père Joseph Ser Père Joseph
  • Ser Père Joseph Ser Père Joseph
Komponenty i wytwarzanie:
Ser o wadze około 2kg. Wytwarzany z mleka krowiego. Zawiera 50 % tłuszczu. Masa serowa łagodna o ostrym zapachu. Dojrzewa w naturalny sposób ponad miesiąc w jaskiniach, gdzie skórka nabiera brązowego koloru od parafiny, która spowalnia proces starzenia. Père Joseph jest bardzo popularny w Europie Północnej.

Smak i zapach:

Miękkie, satynowe wnętrze posiada orzechowy aromat mleczny.Lekko słony smak.
łagodny smak z nutą prażonych orzechów.

Pochodzenie:

Nazwę swą wziął od znanego francuskiego mistyka, brata kapucyna, powiernika kardynała Richelieu od końca XVI wieku do początków XVIIw.Père Joseph jest nazywany łagodniejszą formą Limburgera

Podawanie:

Przed lub po posiłku z winem Pinot Noir. Dobrze się topi

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis