SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pepato (Pecorino Siciliana DOP),Pecorino Pepata

  • Ser Pepato Ser Pepato
  • Ser Pepato Ser Pepato
  • Ser Pecorino Siciliana Ser Pecorino Siciliana
  • Ser Pecorino Siciliana Ser Pecorino Siciliana
  • Ser Pecorino Siciliana Ser Pecorino Siciliana
Wygląd i konsystencja:
Pepato jest odmianą pecorino. Wykonany z pasteryzowanego mleka owczego. W całym miąższu usiany jest czarnym pieprzem. Ogólna forma sera waży 24 kg. Jest to specjalność Sycylii, więc oficjalna nazwa tego sera to Pecorino Siciliana. Miąższ w kolorze kości słoniowej. Dojrzewa 5 miesięcy. Podobny do Pecorino Romano, ale jest od niego ostrzejszy oraz podobny w teksturach do sera Asiago.

Smak i zapach:

Charakterystyczny pikantny smak. Młodsza wersja jest lekko słona, z wiekiem nabiera silnego smaku.

Pochodzenie:

Wytwarza się go w miescie Ragusa. W 2004 roku otrzymał drugie miejsce - American Society Sery.

Podawanie:

Pepato jest smacznym serem, który jest także idealny do tarcia na zupy, sałatki i makarony oraz z pieczoną papryką i mięsami. Podaje się z winogronem, melonem, warzywami konserwowanymi i oliwkami. Pepato ładnie łączy się z włoskim winem czerwonym Amarone, Bardolino lub Barolo.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 50%.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis