SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Penamellera

  • Ser Penamellera Ser Penamellera
  • Ser Penamellera Ser Penamellera
Wygląd i konsystencja:
Jest to ser w naturalnej skórce o dziwnie intensywnym zapachu. Miąższ ma miękki i gęsty, z rozrzuconymi małymi, nieregularnymi dziurkami.

Komponenty i wytwarzanie:

Penamellera wytwarzana jest z krowiego, koziego lub owczego mleka. Ser dojrzewa na gałązkach leszczyny, która nadaje skórce charakterystyczną teksturę.

Smak i zapach:

Ser ma pikantny smak, lekko kwaśny, na finiszu świeży i cytrynowy.

Pochodzenie:

Penamellera pochodzi z Hiszpanii, z prowincji Asturia. Nazwa sera wzięła się od wysokiego szczytu wznoszącego się za wsią, w której ser jest wytwarzany od wieków.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis