SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pélardon des Cevennes

  • Ser Pélardon des Cevennes Ser Pélardon des Cevennes
  • Ser Pélardon des Cevennes Ser Pélardon des Cevennes
  • Ser Pélardon des Cevennes Ser Pélardon des Cevennes
  • Ser Pélardon des Cevennes Ser Pélardon des Cevennes
Wygląd i konsystencja:
Pélardon des Cevennes jest tradycyjnym, niepasteryzowanym, świeżym serem do deski serów produkowanym z mleka koziego. Cienka, pofałdowana, naturalna skórka pokryta jest białą i jasnoniebieską pleśnią. Ser Pélardon des Cevennes jest bardziej miękki i bardziej przypominający mus niż większość serów z mleka koziego, gdy jeszcze jest młody. Pélardon des Cevennes ma kształt płaskiego krążka o wadze 60-100 g i zawiera 45% tłuszczu w suchej masie.

Komponenty i wytwarzanie:

Sezon, w którym można się rozkoszować tym gatunkiem sera, trwa od marca do października. Dojrzewanie trwa od 3 tygodni do 2 miesięcy.

Smak i zapach:

Smak sera Pélardon des Cevennes przywodzi na myśl kwaśną śmietanę z olejem z orzecha włoskiego, zrównoważony delikatną, słoną końcówką. Gdy ser dojrzeje, jego skórka nabiera innego „koziego” aromatu i intensywnej słodyczy orzechów brazylijskich. Pélardon des Cevennes jest ostry i pikantny.

Pochodzenie:

Ser jest wytwarzany w kilku miejscach w regionie Langwedocji. Pierwotnie wytwarzany w Langwedocji-Roussillon. Obecnie jest produkowany w departamentach the'Aude, Gard, Hérault, Lozère z mleka kóz rasy alpejskiej Saanen i Rove. Ser otrzymał certyfikat AOC w 2000 roku.

Podawanie:

Ser smakuje wyśmienicie na ciepło z dodatkiem oliwy z oliwek podany na zielonej sałacie.

Proponowane wina:

Czerwone wino: Faugères, Grenache Noir, Syrah.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis