SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pedroches

  • Ser Pedroches Ser Pedroches
Wygląd i konsystencja:
Pedroches to półtwardy ser wegetariański wytwarzany z niepasteryzowanego mleka owczego rasy Merina z dodatkiem roślinnej podpuszczki pochodzącej z kwiatu dzikiego ostu. Ser ma kształt cylindryczny o wadze 2-3 kg. Dojrzewa od 2 do 3 miesięcy, a potem przechowywany jest w oliwie z oliwek. Skóra twarda,gładka, lekko tlusta z odciskami śladów trawy. Wnętrze w kolorze kości słoniowej, białej i zawiera klika dziur. Zawartośćtłuszczu: 52%

Istnieje również "torta" odmiana sera Pedroches o wadze ok.1 kg. Jest to wówczas ser miękki lub bardzo miękki o lekko kwaśnym aromacie.

Smak i zapach:
Smak lekko pikantny i maślany, ze względu na rodzaj użytej podpuszczki z nieco gorzkim posmakiem.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis