SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pecornio Foglie di Noce

  • Ser Pecornio Foglie di Noce Ser Pecornio Foglie di Noce
  • Ser Pecornio Foglie di Noce Ser Pecornio Foglie di Noce
  • Ser Pecornio Foglie di Noce Ser Pecornio Foglie di Noce
  • Ser Pecornio Foglie di Noce Ser Pecornio Foglie di Noce
  • Ser Pecornio Foglie di Noce Ser Pecornio Foglie di Noce
Komponenty i wytwarzanie:
Wyrabiany z owczego mleka.
Pecornio Foglie di Noce jest bryndzą z Toskanii. Podczas starzenia, koła są umieszczane pomiędzy liścmi orzecha włoskiego w beczkach i nacierane oliwą z oliwek, co nadaje niezwykły, pikantny smak z nuta zapachu czarnego orzecha. Dojrzewa w wentylowanych piwnicach przez trzy miesiące co wpływa na jego walory smakowe. Posiada brązową łuszczącą się skóre. Dostępny jest sezonowo. Wielkością przypomina strusie jajo.

Podawanie:
Najlepszy z włoskimi winami białymi i Sauvignon Blanc,Chianti, Cabernet oraz Sangiovese ,a przede wszystkim ze świeżym pieczywem lub z karczochami i suszonymi warzywami.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis