SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pecorino di Grotta

  • Ser Pecorino di Grotta Ser Pecorino di Grotta
  • Ser Pecorino di Grotta Ser Pecorino di Grotta
  • Ser Pecorino di Grotta Ser Pecorino di Grotta
  • Ser Pecorino di Grotta Ser Pecorino di Grotta
Wygląd i konsystencja:
Pecorino di Grotta to ser twardy w strukturze. Wytwarzany w kształcie cylindrycznym .Pokryty pomarszczoną skórą w kolorze żółtym.Całe koło sera waży 1,8 kg.

Komponenty i wytwarzanie:
Pecorino di Grotta to niezwykły ser zpasteryzowanego mleka owczego z dodatkiem cielęcej podpuszczki, dojrzewający w jaskini przez 80 do 90 dni. Dawniej proces dojrzewania w grocie miał funkcję ochronną przed owadami, ale również złodziejami. Dziś dojrzewanie w jaskini służy ukształtowaniu głębi smaku sera. Podczas dojrzewania ser nacierany  jest olejem roślinnym.

Smak i zapach:
Ser ma pełny i słodki smak, delikatnie maślany. Aromat słomy,suszonych owoców i orzechów. W ustach smak jest mocny, trwały, lekko pikantny.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis