SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pecorino dei Berici

  • Pecorino dei Berici     www.ars-alimentaria.it Pecorino dei Berici www.ars-alimentaria.it
Wygląd i konsystencja:
Ser o kształcie cylindrycznym, średnicy 14-18cm, wysokość 6-7cm, waży do 2kg. Jest miękki, gumowaty, wnętrze jasnożółte ze sporadycznymi i nieregularnymi oczkami. Skórka cienka. Wytwarzany z mleka owczego. Dojrzewa ok. 60 dni, czas ten jednak może być wydłużony do 3 miesięcy. Ser może być przechowywany nawet przez 12 miesięcy. Pochodziz gminy Mossano i Montegalda w prowincji Vicenza we Włoszech.

Smak:
ser ma delikatny, łagodny smak z posmakiem przypraw.

Podawanie:
jestzwyklepodawany nadeserlubdo przygotowaniaprzekąskiczyprzystawki.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis