SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pecorino Veneto

  • Ser Peccorini Veneto Ser Peccorini Veneto
  • Pecorino Veneto    www.ars-alimentaria.it Pecorino Veneto www.ars-alimentaria.it
Wygląd i konsystencja:
Ser o kształcie cylindrycznym, średnicy 22cm, wysokość 8cm, waży 2-2,5kg. Wnętrze sera białe do słomkowego w zależności od sezonu. Skórka cienka i twarda. Wytwarzany z mleka owczego. Występują dwie wersje jedna dojrzewa 20-30 dni druga conamniej 60 dni. Dojrzewa w piwnicach na deskach.Podczas dojrzewania skóra nacierana jest oliwą z oliwek.

Smak:
Ser ma łagodny smak.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis