SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pecorino Toscano

  • www.foodsubs.com/Chefirm.html www.foodsubs.com/Chefirm .html
  • Ser Pecorino Toscano Ser Pecorino Toscano
  • Ser Pecorino Toscano Ser Pecorino Toscano
  • Ser Pecorino Toscano Ser Pecorino Toscano
  • Ser Pecorino Toscano Ser Pecorino Toscano
  • Ser Pecorino Toscano Ser Pecorino Toscano
  • Ser Pecorino Toscano Ser Pecorino Toscano
  • Ser Pecorino Toscano Ser Pecorino Toscano
  • Ser Pecorino Toscano Ser Pecorino Toscano
Wygląd i konsystencja:
Ser waży 1-3kg, ma średnicę od 15 do 22cm. Pecorino Toscano należy do serów półtwardych o zwartej konsystencji. Kształt sera jest cylindryczny z odciskiem formy. Skórkę ma w kolorze jasno brązowym. Miękki lub półtwardy, o kolorze słomkowo-białym.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Pecorino Toscano wytwarzany jest w samym sercu regionu Maremma w Toskanii. Do produkcji używa się mleka owczego pochodzącego z obszaru Grosseto. Pecorino miękki dojrzewa co najmniej 20 dni, a półtwardy nie mniej niż cztery miesiące.

Smak i zapach:

Intensywny aromat orzechów, a smak z nutą słodyczy przeplataną z pikanterią.

Pochodzenie:
Wytwarzany w sercu regionu: w Chianti, koło Cortony i Casentino, w okolicach Pietrasanty i Lucardo, koło Sieny albo na nizinie Maremma. Hodowla owiec sięga w Toskanii epoki etruskiej. Pierwsze udokumentowane wiadomości o produkcji Pecorino Toscano można odnaleźć w IX księdzeNaturalis Historiae Pliniusza Starszego, który opisuje ser owczy wytwarzany na obszarze Luni (obecnie Lunigiana), którym handlowano już wtedy również w Rzymie. W XV w. Pecorino Toscano pod nazwą „ser marcowy” – ponieważ jego produkcja rozpoczynała się w marcu i trwała przez cały okres wiosenny – był bardzo ceniony również przez znane postaci jak papież Pius II Piccolomini i Wawrzyniec Wspaniały.

Podawanie:

Dobrze smakuje sam, ale z dodatkiem kropli miodu lub owocową marmoladą jest rozkoszą dla podniebienia smakoszy. Komponuje się z arugulą, czyli rukolą i orzechami. Można też go podawać z plasterkami szynki, papryką pieczoną i borowikami, jest ciekawym uzupełnieniem sosów do makaronów i dodatkiem do sałat.

Wina serwowane to: Chianti, Tignanello, Rubesco Riserva, Montalcino lub Barbarseca.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis