SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pecorino Romano

  • Ser Pecorino Romano Ser Pecorino Romano
  • Ser Pecorino Romano Ser Pecorino Romano
  • Ser Pecorino Romano Ser Pecorino Romano
  • Ser Pecorino Romano Ser Pecorino Romano
  • Ser  Pecorino Romano Ser Pecorino Romano
Wygląd i konsystencja:
Pecorino Romano to ser, który od wieków wytwarzany jest w okolicach Rzymu. Ten prasowany, wysoko dogrzewany ser ma niższą zawartość tłuszczu – tylko 36%, białą lub ciemnożółtą skórkę i słomkowy miąższ. Ser podpuszczkowy, otrzymywany z owczego mleka, dojrzewający, twardy, lekko pikantny, pochodzący z regionu Lacjum (centralne Włochy). Skórka gładka, nasycana olejem z oliwek podczas dojrzewania.

Komponenty i wytwarzanie:

Dojrzewa około 8 miesięcy. Dawniej warzony przez pasterzy, obecnie wytwarzany na większą skalę. Produkowany w wielu regionach, najbardziej znane odmiany to: Rzymska (Pecorino Romano), toskańska (Pecorino Toscano) i sardyńska (Pecorino Sardo). Pecorino sardyńskie oraz sycylijskie wyróżniają się miąższem, w którym znajdują się ziarenka pieprzu.

Smak i zapach:

Jest zwarty, wyjątkowo ostry i charakteryzuje się dymnym aromatem.

Pochodzenie:

Pecorino Romano jest to prawdopodobnie najstarszy ser na świecie: świadectwa historyczne, dowodzące jego istnienia liczą sobie co najmniej 2000 lat i dotyczą powszedniego życia Sabinek w Lacjum. Jego nazwa związana jest z historycznym pochodzeniem. Od roku 227 p.n.e. Pecorino Romano jest też produkowany na Sardynii, gdzie istnieją takie same warunki hodowli jak w Lacjum. Na początku XX wieku, gdy znacznie wzrosła tam liczba pastwisk i owiec, produkcja Pecorino gwałtownie się rozwinęła. Jest to ser produkowany wyłącznie na Sardynii, w Lacjum oraz w toskańskiej prownicji Grosseto. Pecorino Romano to aromatyczny ser owczy, cieszący się dużą popularnością w środkowych Włoszech i w Toskanii, gdzie znany jest pod nazwą cacio Słowopecora użyte w nazwie określa ogólnie iż ser jest produkowany z mleka owczego.

Podawanie:

Młodsze sery można podawać na stół, starsze stosuje się jak Parmezan, przeważnie do tarcia.

Wartość
odżywcza na 100g produktu:

Białko całkowite 25 g
Wapno  930
Fosfor 600
Chlorku sodu 5
Potas  170
Żelazo  2
Magnez  50
Cynk  40
Witamina A   322
Witamina E   600
Witaminy B1   35
Witamina B2  325
Witamina B6    95
Witamina B8    15
Witamina B12    3
Witamina C       1
Cholina           30
Kalorie           397

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis