SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pecorino Ginepro

  • Ser Pecorino Ginepro Ser Pecorino Ginepro
  • Ser Pecorino Ginepro Ser Pecorino Ginepro
Wygląd i konsystencja:
Wytwarzany w regionie Lacjum w kształcie koła. Jest to połtwardy ser zanurzany w aromatycznej kąpieli z octu balsamicznego z dodatkiem oliwy z oliwek. Skóra pokryta jest zgniecionymi jagodami jałowca. Ocet tworzy kruchą, słodko-gorzką skórę o barwie czekoladowej. Wnętrze jest kremowe.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z niepasteryzowanego mleka owczego. Dojrzewa co najmniej cztery miesiące, maksymalnie 5-6 miesięcy. Po około 4 miesiącach dojrzewania ser jest zanurzony w roztworze octu balsamicznego z dodatkiem jagód jałowca dzięki tej kąpieli uzyskujemy kruchą skórkę koloru gorzkiej czekolady.

Smak i zapach:

Smak mleczny, łagodny, ziołowy z wykończeniem słodkim lekko słone. Zapach octu i jagód jałowca.

Pochodzenie:

Pochodzi z włoskiej prowincji Emilia-Romagna.

Podawanie:

Serwowany jest z orzechami i gruszkami. Podawany z musującym Prosecco, Syrah i czerwonym włoskim winem.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis