SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pecorino Dolce

  • Ser Pecorino Dolce Ser Pecorino Dolce
  • Ser Pecorino Dolce Ser Pecorino Dolce
Wygląd i konsystencja:
Ser ma kształt cylindryczny. Miąższ o zabarwieniu białym, miękki ale zwarty, z niewielkimi oczkami. Dojrzewa trzy miesiące. Przy skórce nabiera koloru blado żółtego.

Smak i zapach:

Silne aromaty z lokalnych ziół są obecne w serze i nadają mu skomplikowany, szlachetny smak jogurtowo- maślany. Pachnie świeżym mlekiem z nutą miodowej woni.

Pochodzenie:

Ser wytwarzany z mleka owiec pasących się na pastwiskach Sardynii.

Podawanie:

Idealnie smakuje pocięty na cienkie plasterki z winogronem lub gruszką oraz ze świeżymi warzywami. Stosuje sie go do potraw mięsnych dla podkreślenia ich smaku.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis