SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pecorino Crotonese

  • Ser Pecorino Crotonese Ser Pecorino Crotonese
  • Ser Pecorino Crotonese Ser Pecorino Crotonese
Wygląd i konsystencja:
Miąższ koloru lnianego, zaś skórka pokryta jest pasmami pomarańczowo-fioletowymi będącymi pozostałością po koszach wiklinowych wykorzystywanych w produkcji sera.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z mleka owiec. Bryndza dojrzewająca w koszach przez około 3 miesiące. Jest to skrzyżowanie smaków sera Parmezan i Pecorino Romano. Wytwarzany w dwóch wariantach jako świeży (dojrzewa 2 miesiące) i dojrzały (dojrzewa 3 miesiące). Wytwarzany od stycznia do czerwca .Waży około 1,5kg.

Smak i zapach:

Gdy jest młody ma łagodny śmietankowy smak, który z wiekiem staje się silniejszy i bardziej pikantny z ziemistym wykończeniem.

Pochodzenie:

Pochodzi z regionu Lazio.

Podawanie:

Jest to ser serwowany jako dodatek do makaronu lub z owocami.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis