SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pecorino Abruzzese

  • Ser Pecorino Abruzzese Ser Pecorino Abruzzese
  • Ser Pecorino Abruzzese Ser Pecorino Abruzzese
Wygląd i konsystencja:
Kształt cylindryczny o wysokości 4-10cm i średnicy 14-22cm, waży 1-3kg. Skórka jest twarda, w brązowym kolorze, z rozprzestrzenioną pleśnią i odciśniętym wzorem z koszyka. Wnętrze jest zwarte z dziurami rożnokształtnymi w kolorze słomy.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z pasteryzowanego mleka owczego przy użyciu podpuszczki zwierzęcej. Dojrzewa 40 dni. Produkowany od Wielkanocy do sierpnia w całej Abruzzo.

Smak i zapach:

Zapach jest intensywny, ze śladem próchnicy leśnej, a smak jest pikantny.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis