SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pecorino

  • Ser Perocino Ser Perocino
  • Ser Perocino Ser Perocino
  • Ser Perocino Ser Perocino
  • Ser Perocino Ser Perocino
  • Ser Perocino Ser Perocino
  • Ser Perocino Ser Perocino
  • Ser Perocino Ser Perocino
  • Ser Pecorino  Ser Pecorino
Wygląd i konsystencja:
Pecorino to twardy owczy ser, o wysokiej zawartości suchej masy, z dodatkiem ziół lub bez, najlepszy na talerz serów do smakowania z winem, lub do tarcia jako dodatek do sosów, sałatek, pizzy. Jest to ser podobny do sera Parmezan, ale jest serem twradym z południa Włoch, przeznaczonym głównie do tarcia. Może być sprzedawany w formie całych krążków lub w opakowaniu próżniowym o dowolnej gramaturze. Ma długą przydatność do spożycia - nawet kilka miesięcy. Pod ogólną nazwą Pecorino (od słowa ‘pecora’, czyli owca), kryją się sery różnego pochodzenia, mniej lub bardziej dojrzałe. Najbardziej znane to Pecorino Romano i Pecorino Toscano. W tej ostatniej kategorii można znaleźć bardzo wiele nazw rozszerzonych, które określają poziom dojrzałości sera. Na przykład Marzolino, bo produkowany jest tylko w marcu, gdy owce pasą się na pierwszej wiosennej trawie, albo di Fossa, bo ser dojrzewał w specjalnych grotach. W Toskanii najlepsze Pecorino pochodzi z Pienzy, miasteczka na południe od Sieny. Pecorino jest tak popularne, że w niektórych tradycyjnych przepisach figuruje po prostu jako Cacio, czyli 'ser' (od łacińskiego Caseum).

Pochodzenie:

Pecorino to bardzo stary typ sera. To prawdziwy produkt pasterski. Zaczęto wyrabiac go w południowej Italii w I w. n.e. Do XIX w., wyrabiali go pasterze, potem jego produkcje przyjęły mleczarnie, co z kolei doprowadziło do zainteresowania się nim większych nowoczenych wytwórni. Pecorino Romano jest najstarsza i zazwyczaj nalepszą odmianą sera Pecorino.

Smak i zapach:

Ze względu na rodzaj wykorzystanych dodatków podczas wytwarzania, Pecorino charakteryzuje duża różnorodność smakowa, np.Pecorino Romano ma ostry smak i intensywny zapach, aPecorino Toscano słony smak i ziołowy aromat.

Podawanie:

Pecorino bardzo dobrze komponuje się z miodem, może być składnikiem deski serów. Można go trzeć jak parmezan i dodawać do makaronów i warzyw, a także do sałat i zapiekanek.
Spaghetti ze startym Pecorino i czarnym pieprzem to jeden z cudownych, prostych sposobów, by zjeść talerz pysznego makaronu. Młody ser Pecorino jest smacznym serem stołowym. Jest to twardy ser, który podobnie jak Parmezan należy zetrzeć na tarce, aby posypane nim potrawy mogły nabrać specyficznego aromatu.

Proponowane wina:

Do tego sera pasuje średnio ekstraktywne wino na bazie dojrzałego sangiovese. Np. Capannino IGT Toscana z Castello dei Terriccio

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis