SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Paznauner Almkäse

  • Ser Paznauner Almkäse Ser Paznauner Almkäse
Wygląd i komponenty;
Ser Paznauner Almkäse jest wytwarzany tradycyjnie juz od 1554 roku. Skórka jest twarda w dotyku, żółto-brązowa w kolorze i bez pęknięć, a czasami pokryta cienką warstwą  suchego rozmazu. Ser ma miękką teksturę,  jednolitą w kolorze kości słoniowej do jasnożółtej. Posiada widoczne dziury wielkości ziarnka grochu. Okres dojrzewania wynosi co najmniej 6 tygodni. Cały ser waży od 3,5 kg do 5 kg.

Smak i zapach:
Smak sera jest aromatyczny i pikantny.

Wartości odżywcze:
Minimalna zawartość tłuszczu wynosi 25% tłuszczu w suchej masie.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis