SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pave d'Auge

  • źródło www.guide-fromages.com źródło www.guide-fromages.com
Wygląd i konsystencja:

Jest to półmiękki, kremowy ser z czerwonawą skórką. Ser ma łagodną i giętką masę serowa, o stosunkowo dużej zawartości tłuszczu.

Komponenty i wytwarzanie:
 Wytwarzany z niepasteryzowanego lub pasteryzowanego mleka krowiego. Okres dojrzewania wynosi od dwóch do trzech miesięcy.

Pochodzenie:

Pavé d'Auge jest starą odmianą Pont-L'Eveque.Pave d'Auge lub Pave de Moyaux z Normandii, to pikantny ser o wieloletniej tradycji. Pave jest nazwą określającą kwadratowe kostki brukowe, które ciągle jeszcze można poczuć pod podeszwami butów na starych miejskich rynkach we Francji.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis