SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pave d'Affinois

  • Ser Pave d'Affinois Ser Pave d'Affinois
  • Ser Pave d'Affinois Ser Pave d'Affinois
  • Ser Pave d'Affinois Ser Pave d'Affinois
  • Ser Pave d'Affinois Ser Pave d'Affinois
  • Ser Pave d'Affinois Ser Pave d'Affinois
Wygląd i konsystencja:
Jest to miękki, biały, jarski ser wytwarzany z mleka krowiego. Uważany za jeden z najlepszych serów z południowego Rodanu we Francji, wytwarzany wyłącznie przez Fromagerie Guilloteau. Zawartośc tłuszczu 60%.

Komponenty i wytwarzanie:

Niegdyś jeden z pierwszych serów wytwarzanych w ilościach przemysłowych z wykorzystaniem ultrafiltracji, metody zwiększania zawartości cząstek stałych w płynnym mleku, co daje o wiele wyższą ilość suchej masy, niż w przypadku tradycyjnie stosowanych sposobów.

Smak i zapach:
Jeśli serowi pozwoli się dojrzewać w ciepłych, wilgotnych piwnicach przez dwa lub trzy tygodnie, miąższ sera stopnieje i jego smak upodobni się do sera Brie.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis