SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Patagras

  • Ser Patagras Ser Patagras
Wygląd i konsystencja:
Patagras to twardy ser o gładkiej skórce pokrytej czerwonym woskiem. Ma kształt płaskiego walca, a jego waga wynosi od 0,8 do 4kg.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser Patagras wytwarzany jest z częściowo lub odtłuszczonego pasteryzowanego mleka krów. Do krzepnięcia mleka używa się m.in.:chlorek wapnia i azotan potasu oraz podpuszczki. Proces ten trwa 30 minut w temp.30 - 32°C. Twaróg jest umieszczany w formy na 20 godzin, a następnie moczony w solance.
Podczas produkcji jest woskowany parafiną i dojrzewa od 30 do 75 dni w temperaturze od 11 do 13°C. Proces produkcji podobny do sera Gouda.

Smak i zapach:
Patagras ma łagodny smak.

Pochodzenie:
Produkowany w Cuba de la Habana, Cienfuegos i wschodnich prowincjach. Receptura sera została opracowana w 1928 roku we wschodnich prowincjach przez Kubańczyków.

Wartości odżywcze:
Wilgotność: 40,3%.
Tłuszcz: 26,0%.
Zawartość soli: 3,0%.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis