SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pastura

  • Ser Pastura Ser Pastura
Wygląd i konsystencja:
Pastura to ser pleśniowy wytwarzany z mleka owiec. Pokryty naturalną skórką z białą pleśnią. Wewnątrz zwarty, delikatny i kremowy. Zawartość tluszczu:45%.

Pochodzenie:
Receptura sera pochodzi z Toskanii we Włoszech, a do prowincji Estremadura w Hiszpanii trafiła dzięki wędrownym pasterzom. Nazwa sera Pastura-oznacza "pastwisko", gdyż obszar z którego pochodzi i gdzie wypasane są owce jest bogaty w trawy i wszelkiego rodzaju zioła pastwiska, co ma wpływ na smak i charakter sera.

Smak i zapach:
Smak świeżego mleka, lekko korzenny, z nutą rozmarynu i tymianku. Zapach dzikich ziół ser zawdzięcza naturalnemu karmieniu owiec, kóre wypasane są na bogatych w zioła pastwiskch.

Podawanie:
Smaczny z chrupiącym chlebem lub jako przeskąska z owocami i orzechami. Dodawany też do zup i sosów.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis