SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pastorello

  • Ser Pastorello Ser Pastorello
Wygląd i konsystencja:
Pastorello to jeden z niewielu australijskich serów, który ma własną, oryginalną nazwę. To twardy lub półmiękki ser z naturalną, bladą, żółtobrązową skórką. Na jej powierzchni, jak i w całym serze, nie może być żadnych pęknięć ani dziurek. Miąższ ma gładką, kremową i maślaną, zwartą konsystencję. Produkowany jest w formie dużych, spłaszczonych kół.

Pochodzenie:

Postorello powstał w Nowej Południowej Walii w Australii, według wzoru sera Fontina, ale uzyskany ser znacznie różnił się od oryginału, w wyniku odmiennego procesu produkcji. Pastorello jest jednym z niewielu australijskich serów, które mają włąsna nazwę i są chronione zarejestrowanym znakiem handlowym. Ser tworzy włąsną, naturalną skórkę, która chroni go w trakcie dojrzewania. Dojrzewanie trwa 6 tygodni, po tym okresie skórke się myje i następnie ser pakuje. Pasterello może też dojrzewać przez okres do 6 do 8miesięcy.

Smak i zapach:

Smak jest łagodny, maślany, lekko orzechowy.

Podawanie:

Pastorello to ser stołowy, podawany z zimnymi mięsami i owocami lub topiony na pieczonym kurczaku, cielęcinie i jarzynach. Znakomity do sałatek oraz do podawania na desce serów. Stanowi też doskonały surowiec do fondue, gdyż bardzo łatwo się topi.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis