SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Passendale

  • Passendale Passendale
  • Ser Passendale Ser Passendale
  • Ser Passendale Ser Passendale
  • Ser Passendale Ser Passendale
  • Passendale Passendale
Wygląd i konsystencja:
Passendale ma okrągły kształt. Dzięki ciepłej, brązowej jadalnej skorupce, z lekkim okwitem białej pleśni, przypomina on chlebowy bochenek. Belgijska Passendale ma charakterystyczne, wypukłe, zaokrąglone krawędzie, i miękką, wilgotną konsystencję posiadającą małe dziurki.

Komponenty i wytwarzanie
:
Passendale to nowoczesny, mleczarniany, półmiękki ser wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego. Najczęściej jest uformowany w forme okrągłego chleba. Passendale jest wyrabiany ręcznie, tradycyjną metodą. Ser Passendale występuje w trzech odmianach zwanych:


  • Passendale Classic - taki sam jak ser Prelude tylko, że skórka jest szczotkowana przed zapakowaniem.
  • Passendale Prelude, Preludium - wersja standardowa.
  • Passendale Bel Age ser dojrzewający 6 miesięcy i różniący od dwóch pozostałych smakiem.
Smak i zapach:
Smak ma łagodny i kremowy. Świeży ma kremowy kolor z miękkimi, małymi oczkami; starszy - środek zmienia się bardziej w kolor ciemnego złota. Ma łagodny smak: ostry, lekko kwaśny jak cytryna lub jak kwaśny owoc.

Pochodzenie:

Ser bierze swoją nazwę od flamandzkiej wioski, Passchendaele (Flandria - północna część Belgii). Ser po raz pierwszy został wyprodukowany w 1978 roku i został nazwany"de Groot Hof-Grand'Ferme". Ze względu na eksport został przemianowany na Passendale w 1980 roku.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis