SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Paški sir

  • Ser Paški sir Ser Paški sir
  • Ser Paški sir Ser Paški sir
  • Ser Paški sir Ser Paški sir
Wygląd i konsystencja:
Paški sir (w wolnym tłumaczeniu „ser z wyspy Pag”), to ser twardy, tworzony z mleka owczego. Pochodzi z Chorwacji z wyspy Pag. Unikatowy aromat, zawdzięcza obmywaniu oliwą z oliwek i posypywaniu popiołem przed poddaniem procesowi dojrzewania. Wspaniały aromat wynika także z faktu, że owce dostają pokarm bardzo konkretny, w skład diety wchodzą dzikie zioła. Niektórzy uważają, że jest to podstawowy powód tak unikatowego smaku.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z mleka owczego, dojrzewanie trwa od 6-12 miesięcy.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis