SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Parrano

  • Ser Parrano Ser Parrano
  • Ser Parrano Ser Parrano
Wygląd i konsystencja:
Holenderski ser o nazwie nie mającej nic wspólnego z regionem produkcji. Nowoczesny i eklektyczny – łączy cechy kilku sera: Cheddar, Parmezan i Gouda (trochę jak irlandzki Dubliner, stanowi wynalazek łączący różne tradycje – coś nowego, a zarazem znajomego).

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Parrano jest wytwarzany z pasteryzowanego krowiego mleka, dojrzewa minimum pięć miesięcy. Istnieją trzy rodzaje sera: Parrano Originale - dojrzewa do 5 miesięcy, Parrano Robusto - dojrzewa do 9 miesięcy, Parrano Olifesta - dojrzewa do 5 miesięcy.

Smak i zapach:

Bardzo smaczny, o lekko kredowej konsystencji, tłusto-słony. Ser stanowi duży sukces eksperymentatorów, którzy go stworzyli.

Podawanie:

Najlepszy na deser, w towarzystwie tych samych win, co Gouda np: Merlot.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 45%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis