SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Parmigiano Reggiano

  • Ser Parmigiano Reggiano Ser Parmigiano Reggiano
  • Ser Parmigiano Reggiano Ser Parmigiano Reggiano
  • Ser Parmigiano Reggiano Ser Parmigiano Reggiano
  • Ser Parmigiano Reggiano Ser Parmigiano Reggiano
  • Ser Parmigiano Reggiano Ser Parmigiano Reggiano
  • Ser Parmigiano Reggiano Ser Parmigiano Reggiano
  • Ser Parmigiano Reggiano Ser Parmigiano Reggiano
Wygląd i konsystencja:
Parmigiano Reggiano jest to ser twardy wytwarzany z mleka krów pasących się na apenińskich pastwiskach, żywiących się świeżą trawą i ziołami. Posiadażółto - złotą skórę, która pokrywa krystaliczne, ziarniste tekstury sera w barwie kości słoniowej lub słomkowej.Jego miąższ jest sprężysty i elastyczny. Parmigiano Reggiano to prestiżowy ser, uznany za niepowtarzalny ze względu na jego jakość. Najznamienitszy z włoskich serów, słynny na całym świecie. Parmigiano Reggiano ma trzy stopnie dojrzewania:




  • Fresco: młody Parmezan, dojrzewał mniej niż 18 miesięcy.
  • Vecchio: średni i stary Parmezan ma za sobą od 18-24 miesięcy dojrzewania.
  • Stravecchio: stary Parmezan, którego okres dojrzewania trwał od 24 do 36 miesięcy
Zawiera stężenia substancji o wysokich wartościach odżywczych. 14 litrów mleka jest potrzebne do wytworzenia jednego kilograma sera.

Komponenty i wytwarzanie:

Dojrzewa minimum 24 miesiące, podczas których tworzą się w serze białe kryształki. Sery dojrzewają w ogromnych, mieszczących do stu tysięcy kręgów magazynach, gdzie regularnie przewraca się je i szczotkuje. Dzięki ręcznemu, niezmienionemu od siedmiu stuleci sposobowi wyrobu, recepturze nietolerującej żadnych dodatków z wyjątkiem soli, a także za sprawą mleka krów karmionych wyłącznie najświeższą trawą, ma on niespotykany nigdzie indziej, niemożliwy do skopiowania smak. Parmiggiano Reggiano to prawdziwy król włoskich serów, nazywany po polsku parmezanem. Wytwarzany z mleka krów pasących się na apenińskich pastwiskach, zawsze z podwójnego udoju – porannego i wieczornego. Jego produkcja jest kontrolowana przez konsorcjum Parmigiano-Reggiano i jest dozwolona jedynie w okresie od 1 kwietnia do 11 listopada.

Smak i zapach:

Smak orzechowy, lekko owocowy i pikantny. Waga pojedynczych kręgów mieści się w granicach 22-44 kg. Dojrzały ser ma drobnoziarnistą, lekko łuskowatą strukturę i charakteryzuje się delikatnym, korzennym aromatem.

Pochodzenie:

Prawdziwy Parmigiano Reggiano produkuje się wyłącznie w określonym regionie, który obejmuje Parmę, Reggio Emilię, Modenę, Bolonię oraz Mantuę. Wyrabiany jest według niezmienionej od stuleci receptury. Dojrzewa od roku do trzech lat. Ser ten znany był już najprawdopodobniej Etruskom, a pod koniec średniowiecza, dzięki odwiedzającym Parmę podróżnikom i pielgrzymom, stał się słynny na terytorium całej Italii. Specjał doczekał się poza regionem pochodzenia setek naśladowców – serów doskonale nam znanych jako parmezan.

Podawanie:

Bardzo często startym parmezanem posypuje makarony i inne włoskie dania, doskonale nadaje się do zup i risotto oraz zapiekanek, jest także jednym z niezbędnych składników pesto.Do tego sera pasuje takie wino, które podkreśli jego szlachetność nie dominując. Podaje się go z lampką wina Barolo lub Montalcino Brunello, ze świeżym pieczywem, skropiony oliwą z oliwek, jak również w towarzystwie szynki lub salami.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 32%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis