SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Papa Pio X

  • Papa Pio X    www.mundoquesos.com/PapaPioX Papa Pio X www.mundoquesos.com/Pap aPioX
Wygląd i konsystencja:
wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego, tekstura nieco ziarnista,twarda,ale elastyczna z małymi rozproszonymi dziurkami.Skórka naturalna.Dojrzewa od 3 do 12 miesięcy.Zawartość tłuszczu: 30-40%

Smak i zapach:
W smaku ostry,o zapachu owoców ziemi.

Pochodzenie:
Ser otrzymał nazwę na cześć papieża Piusa X, ponieważ oba pochodzą z Riese, w prowincji Treviso, w Wenecji. Ten popularny ser, jest z tej samej rodziny weneckich serów takich jak: Asiago i Monte Veronese czy Montasio.

Podawanie: doskonały na deskę serów i do zapiekanek,dodawany do dań z makaronu,do sałatek i potraw warzywnych.

Proponowane wino:
Bianco di Custuza
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis