SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Panoleta

  • Ser Panoleta Ser Panoleta
Wygląd i konsystencja:
Ser waży ok. 4,5kg."Panoleta" oznacza "chusteczka" - nawiązując do tego, jak pasterze umieszczali twaróg w ściereczce i związywali ją, aby serwatka odsiąkła i ser nabrał odpowiedniej konsystencji. Poprzez to poczynanie stworzyli charakterystyczny kształt poduszki. W teksturach podobny jest do młodego sera Manchego. Skórka jest pokryta brązową pleśnią, a wnętrze ma zabarwienie kości słoniowej.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser wytwarzany z surowego mleka koziego. Rustykalny, tradycyjny wyrób. Dojrzewa 30 dni.

Smak i zapach:

Łagodny smak koziego mleka.

Pochodzenie:

Wytwarzany jest w Cati. Jest to niewielka spółdzielnia w prowincji Castellón na wybrzeżu Morza Śródziemnego w Walencji. Ser Panoleta uzyskał najwyższe wyróżnienie za jakość w Generalitat Valenciana 2002.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis