SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pannerone

  • Ser Pannerone Ser Pannerone
  • Ser Pannerone Ser Pannerone
  • Ser Pannerone Ser Pannerone
Wygląd i konsystencja:
„Panera” to śmietanka w języku włoskim, natomiast Pannerone to jeden z najbardziej kremowych serów dostępnych na rynku. Ser Pannerone zachowuje widoczne odciski koszyka , w któtym jest robiony. Można go spotkać w wielu odmianach np. owiniętego liśćmi tosty z awokado.

Komponenty i wytwarzanie:

Mleko ścina się w temperaturze 89 stopni F (32 stopni C) i delikatnie miesza w czasie tworzenia się twarogu. Mieszanie powoduje uwalnianie się serwatki, a także przyczynia się do ujędrniania się gęstwy serowej. Twaróg odsącza się przez 12 godzin przy pomocy szmatki, a następnie umieszcza w podgrzewanym środowisku o temperaturze powyżej 80. stopni F (27. stopni C) przez okres do jednego tygodnia. Temperaturę obniża się do 50. stopni F (10. stopni C) na okres następnego tygodnia, po upływie którego ser Pannerone jest natychmiast gotowy do sprzedaży.

Smak i zapach:

Pannerone ma gładki smaku z wyraźną nutą goryczy. Czasami jest mylony z serem Gorgonzola, ze względu na swój kształt, jednakże serowi Pannerone brakuje podobnych smug.

Pochodzenie:

Produkowany w okolicach Lodii niedaleko Mediolanu.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu wynosi 37%.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis