SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Paneer

  • Paneer Paneer
  • Ser Paneer Ser Paneer
  • Ser Paneer Ser Paneer
  • Ser Paneer Ser Paneer
  • Ser Paneer Ser Paneer
  • Ser Paneer Ser Paneer
  • Ser Paneer Ser Paneer
  • Ser Paneer Ser Paneer
  • Ser Paneer Ser Paneer
Komponenty i wytwarzanie:
Paneer to rodzaj białego sera z mleka krowiego lub bawolego. Szybko dojrzewający, prasowany w małe, twarde bloki.

Wygląd i konsystencja:

Odmiana Rich Cow głęboko mrożonego sera Paneer ma sześciomiesięczny okres przechowywania.

Smak i zapach:

Jeden z gatunków Paneer jest serem o lekkim odczynie kwaśnym, delikatnie solonym.

Pochodzenie:

Paneer (Panir) to wspólna nazwa dwóch gatunków sera, które wywodzą się z terytorium dzisiejszego Iranu, Indii i Pakistanu. Jest ulubionym serem konsumentów w Indiach i Iranie, dostępny jest zarówno w sprzedaży detalicznej, jak i w opakowaniach zbiorczych. Bardzo często przygotowywany jest również w domu. Jest on jednym z podstawowych źródeł białka wśród buddystów, którzy przestrzegają diety wegetariańskiej.

Podawanie:

Ser ten jest bardzo popularny i powszechnie wykorzystywany do przyrządzania potraw z curry; doskonale smakuje jako przekąska zawinięty w ciasto i usmażony na głębokim oleju. Ze względu na wysoką zawartość białka, ser ten jest dość powszechnie wykorzystywany jako substytut mięsa w tradycyjnej indyjskiej kuchni wegetariańskiej. Szczególnie często używany jest w potrawach doprawianych curry. Używany do wyrobu słodyczy i dodawany do wielu indyjskich potraw mięsnych i warzywnych, może być opiekany na grillu i smażony. Paneer jest zwykle podawany pokrojony w kostkę i smażony ze szpinakiem i wieloma innymi składnikami, takimi jak czosnek i cebula.

Ser Paneer można dość łatwo przyrządzić samemu w domu. W tym celu należy doprowadzić do temperatury 90 C dwa litry świeżego pełnotłustego niepasteryzowanego mleka. Następnie dodać soku z 1/2 cytryny na każdy litr mleka lub 4 łyżki stołowe octu winnego i dobrze wymieszać. Odstawić na jakiś czas. Kiedy mleko się zsiądzie, należy całość zawinąć w czystą ściereczkę muślinową, skropić chłodną wodą i dobrze odcisnąć. Po odsączeniu z serwatki pozostały skrzep należy uformować w kulę i docisnąć ciężkim rondlem na około 180 minut. W ten sposób powstanie 150 g domowego sera Paneer. Paneer używany do wyrobu słodyczy i dodawany do wielu indyjskich potraw mięsnych i warzywnych, może być opiekany na grillu i smażony.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis