SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Pálpusztai

  • Ser Pálpusztai Ser Pálpusztai
  • Ser Pálpusztai Ser Pálpusztai
  • Ser Pálpusztai Ser Pálpusztai
  • Ser Pálpusztai Ser Pálpusztai
  • Ser Pálpusztai Ser Pálpusztai
  • Ser Pálpusztai Ser Pálpusztai
Wygląd i konsystencja:
Pálpusztai jest miękkim serem wytwarzanym z mleka krowiego. Zalicza się do serów tłustych. Kolor zewnętrzny ma lekko rdzawy. Ser waży 50 gram.

Komponenty i wytwarzanie:

Za fermentacje sera Pálpusztai odpowiadają bakterie Brevibacterium linens, które potrzebują powietrza do rozmnażania. Pálpusztai dojrzewa od zewnątrz do środka. Zwykle na zewnątrz ma kożuszek w środku pozostając miękki. Ciekawostką jest, że choć ser uznany został za hungaricum, czyli produkt super węgierski, to wytwarzany na Węgrzech jest dopiero od początku dwudziestego wieku.

Smak i zapach:

W smaku jest lekko słony, pikantny, wyczuwalna jest woń amoniaku.

Wartości odżywcze:

Zawartośc tłuszczu wynosi 45%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis