SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Palmito

  • Ser Palmito Ser Palmito
  • Ser Palmito Ser Palmito
Wygląd i konsystencja:
Palmito to półtwardy ser,dojrzewający, bez skóry o miękkiej konsystencji. Wytwarzany w kształcie 250 gramowych kołach, pakowany w folie termokurczliwą. Jest to wilgotny ser o niskiej zawartości tłuszczu.

Komponenty i wytwarzanie:
Palmito jest wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki. Krzepnięcie skrzepu trwa około 1 godziny w temperaturze pokojowej. Serwatka jest odprowadzana bez nacisku sera. Odcieknięty twaróg podgrzewany  do 72* C ,a następnie po podgrzaniu kształtowany w 1 metrowe pasy, a w dalszej odróbce tworzone są owalne sery. Płukany w solance przez 6 godzin. Należy go przechowywać w temperaturze 5 ° C. Trwałość przydatności do spożycia wynosi 3 tygodnie.

Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis