SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Palmero

  • Ser Palmero Ser Palmero
  • Ser Palmero Ser Palmero
  • Ser Palmero Ser Palmero
Wygląd i konsystencja:
Ser Palmero jest świeżym wędzonym serem produkowanym nawyspach La Palma i Sta.Cruz de Tenerife (Wyspach Kanryjskich). Wytwarzany w kształcie cylindrycznym o różnych wagach. Sery mogą mieć od 6-15cm wysokości i średnicę od 12-60cm. Skórka jest koloru białego, ale sery są zazwyczaj wędzone, co nadaje im ciemniejszego zabarwienia.

Komponenty i wytwarzanie:

Palmero jest wytwarzany z niepasteryzowanego koziego mleka. Cała produkcja odbywa się obecnie na niewielką skalę, prowadzona jest w małych gospodarstwach. Produkcja rozpoczyna się od filtracji świeżego mleka. Dodaje sie podpuszczkę w temperaturze 27 ° C do 33°C. Mleko potrzebuje średnio 45 minut do kolagulacji. Skrzep krojony na małe kawałki i umieszczany w formach. Następnie jest prasowany i umieszczane na cienkiej siatce do odcieku serwatki. Sery są solone solą morską na sucho. Następnie Palmero jest wędzony nad dymem z łupin migdałowych, opuncji i sosny. Dojrzewa w piwnicach lub klimatyzowanych pomieszczeniach. Skórka smarowana jest oliwą z oliwek i posypywana mączką kukurydzianą.

Pochodzenie:

Pierwsze wzmianki o serze Palmero pochodzą XVI wieku.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis