SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Palet de Bourgogne

  • Palet de Bourgogne Palet de Bourgogne
  • Ser Palet de Bourgogne Ser Palet de Bourgogne
  • Ser Palet de Bourgogne Ser Palet de Bourgogne
Wygląd i konsystencja:
Raymond Gaugry, słynny twórca serów w Burgundii, jest twórcą również sera Palet de Bourgogne. Jego zapach jest mocny i trwały.

Komponenty i wytwarzanie
:
Ser Palet de Bourgogne wytwarza się z mleka krowiego. Dojrzewanie trwa minimum 1 miesiąc. Skórka tego sera jest mokra, czerwona znacznie pomarszczona. Skórka myta jest co 2 dni w osolonej wodzie i brandy (Marc de Bourgogne). Jednak jego mocny i przenikliwy smak jest słabszy niż w przypadku sera Epoisses.

Podawanie:

Zalecane wina owocowe, czerwone: Pinot Noir. Ser Palet de Bourgogne jest stosowany jako dodatek do pieczywa lub do deski serowej.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 45%.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis