SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Paddraccio

Wygląd i konsystencja:
Paddraccio jest produkowany z mleka owczego i koziego mleka w regionie Basilicata od kwietnia do lipca.Ma słodko-kwaśny smak, nie ma skóry i miękkie, białe wnętrze. Ser ten waży od 300 do 500 gram.

Komponenty i wytwarzanie:
Produkowany z surowego mleka podgrzewanego do 37-38 stopni z dodatkiem podpuszczki. Krzepnie od 20  do 30 minut. Następnie skrzep przenoszony jest do koszy wiklinowych, odciskany od serwatki i kształtowany ręcznie w kule. Zawija się go w liście paproci. Jest świeżym serem, niewymagającym dojrzewania. Do produkcji nie używa się soli.Legenda głosi, że ser ten był używany jako karta przetargowa.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis